EXCELDE TEMEL DOSYA İŞLEMLERİ

TEMEL DOSYA İŞLEMLERİ:Excel ile çalışmadan önce dosya işlemleri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. (Eğer Word kullanıyorsanız, sizin bu konuyu okumanıza gerek olmayabilir!)
Excel'de dosya kavramı yerine çalışma kitabı kavramı kullanılmaktadır. Bir çalışma kitabı, çalışma sayfalarından oluşmaktadır.
Yeni Bir Çalışma Kitabı Yaratmak:
Excel'i ilk çalıştırdığınızda karşınıza yeni bir çalışma kitabı açılacaktır. Bu kitabın açılıştaki adı Kitap1 olarak görünecektir. Çalışmalar bu kitap üzerinde yapılır. Dosya kapatılacağı zaman ya da Excel'den çıkmak istenildiğinde bu kitabı kaydetmek istenilip istenilmediği sorulur. Kaydetmek istiyorsanız
Yeni çalışma kitabı açmak için:
1. "Dosya"-"Yeni" komutunu seçilir.
2. Standart Araç Çubuğu'ndan "Yeni" simgesi tıklanır.
Çalışma Sayfası:
Bir Çalışma Sayfasında sütun ve satırların kesiştiği birime "Hücre" denir. Hangi hücrede "Formül Çubuğu" üzerinde bulunan "Hücre Adresi" bölümünde yazar. Hücre içeriği de "Formül Çubuğu" üzerinde gözükür.
Sol tarafta "Satır Numaraları" 1, 2, 3... biçiminde; "Sütun Başlıkları" ise A, B, C ... biçimindedir.
Mevcut Bir Çalışma Kitabını Açmak:
 excel temel kavramlar ile ilgili görsel sonucukaynakça:https://www.google.com.tr/search?client=firefox-b-ab&dcr=0&biw=1280&bih=611&tbm=isch&sa=1&ei=99SoWpniOoLpsQGr_6zwBg&q=excel+temel+kavramlar&oq=excel+temel+&gs_l=psy-ab.1.1.0i24k1l10.2775.6359.0.7704.11.9.2.0.0.0.289.1171.0j4j2.6.0....0...1c.1.64.psy-ab..3.5.667...0j0i67k1.0.jPuDCtlEmUE#imgrc=5_PCtGJPDSpLIM:

"Dosya" - "Aç" komutunu tıklayınız.
Karşınıza "Aç" iletişim penceresi çıkacaktır.
Bu iletişim penceresinde açmak için belgenin üzerine sonra da "Aç" düğmesine tıklanır. Ya da belgenin üzerine çift tıklanir. Eğer açmak istediğiniz belge başka bir sürücüde ya da klasördeyse "Bak" bölgesindeki ok işareti üzerine tıklanır. Buradan aranılan belge bulunur ve üzerine çift tıklanır.
Çalışma Kitabını Kaydetmek
1. Çalışma kitabını kaydetmek için "Dosya" menüsünden " Kaydet" komutunu seçilir.
2. Araç çubuğu üzerindeki "Kaydet" düğmesini tıklanır.
3. Shift-F12
4. Ctrl-S
Eğer dosya daha önceden bilgisayar veya diskete kaydedilmediyse dosyaya bir isim verilmesi gerekecektir. "Dosya adı" kutusuna uygun bir dosya adı yazılıp "Kaydet" düğmesine veya enter tuşuna basılır.
Çalışma Kitabını Yeni Adla Kaydetmek:
Daha önceden kaydedilmiş ve yeniden açılmış bir dosya üzerinde çalışıp, dosyayı yeni haliyle başka bir isimle kaydetmek (yani bir kopyasını çıkartmak) istediğinizde "Dosya-Farklı Kaydet" komutunu verilir. Bu işlem için araç çubuğu üzerindeki "Kaydet" düğmesi kullanılmaz.
Çalışma Kitabını Kapatmak
Bir çalışma kitabını kapatmak için "Dosya-Kapat" komutu ya da ekranın sağ üst köşesinde bulunan "Pencereyi Kapat" düğmesine basılır.
Eğer kapatmak istediğiniz çalışma kitabında değişiklik yapmışsanız Excel size bu kitabı bu haliyle kaydetmek isteyip istemediğinizi soracaktır. Kaydetmek istiyorsanız "Evet", kaydetmek istemiyorsanız "Hayır", "Çalışma Kitabı üzerinde" işlem yapmaya devam etmek için "İptal" düğmesine basılır.
SATIR-SÜTUN BOYUTLANDIRILMASI:
Çalışma sayfasında kullanılan sütun genişliklerinin ayarlamak için;
Birinci yöntem
"Sütun Başlıkları" arasındaki çizgi üzerine gelinir. İmleç iki ucunda ok olan artı işareti biçimine gelince farenin sol tuşuna basılır ve parmak kaldırılmadan; genişletmek için sağa, daraltmak için sola çekilir.
İkinci yöntem
1. Genişletmek ya da daraltmak istediğiniz sütunlardan en az birer hücreyi seçilir.
2. Biçim menüsünden ""Sütun-Genişlik komutunu seçilir.
3. Sütun genişliğine 15 yazıp "Tamam" düğmesine basılır.
Çalışma sayfasında kullanılan satır yüksekliklerinin ayarlanması için;
Birinci yöntem
"Sütun Başlıkları" arasındaki çizgi üzerine gelinir. İmleç iki ucunda ok olan artı işareti biçimine gelince farenin sol tuşuna basılır ve parmak kaldırılmadan; genişletmek için sağa, daraltmak için sola çekilir.
İkinci yöntem
1. Yükseltmek ya da alçaltmak istediğiniz satırlardan en az birer hücre seçin.
2. "Format" menüsünden "Row" (Satır) ve oradan da "Height"'i (Yükseklik) tıklayın.
3. Satır yüksekliğine 15 yazın ve "OK" (Tamam) düğmesine basın.
 






 









KAYNAKÇA:https://www.youtube.com/watch?v=wQqoc5nM_bU


Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

EXCEL SORU ÇÖZÜMÜ2

EXCEL SORU ÇÖZÜMÜ

WORDTE ARAPÇA HARF EKLEME